lördag 19 april 2014

Döm inte utan fakta

Nuförtiden är det så lätt att döma andra, kalla andra för olika saker. Vi dömer allt utifrån utseende och personlighet eller av det vi hör. Vi hoppar över en viktig sak, det är att lära känna personen innan man dömer den.  Man ska försöka först att känna personen och få lite fakta om den och även då borde man inte döma den. För det kan vara så att den personer du tror att du känner kan vara ett helt annan person efteråt. 

För det första är det väldigt svårt att lära känna en person, för det kan ta flera år tills man vet hur personen är, därför borde man inte direkt döma någon för någonting. Till exempel när du gifter dig med en person och tycker att han eller hon har en fin personlighet och är den bästa personen för dig så kan det vara att du har helt fel. Efter några år kanske du ångrar dig för att har gift dig med henne eller honom. För han har ändrats och är inte den personen som du har uppfattad tidigare. För vi människor utvecklas hela tiden och byter även personlighet. Det kan vara så att vi är inte så som vi var några år tillbaka i tiden. 

För det andra borde man inte döma någon utifrån sitt utseende. För till exempel det finns två kvinnor som har olika klädsel, ena är mer offentlig klädd och den andra är för lättklädd. Det kan vara så att den personen med lättklädd är en bättre person än den andra som är offentlig klädd. Till exempel både Oves kläder och hus  var gamla, det ledde till att de nya och rika grannarna störde sig på honom och ville att Ove skulle flytta bort. Men de visste egentligen inte hur snäll och hjälpsam person Ove var. 


Snälla! Döm inte allt du ser , tro inte allt du hör och säg inte allt du vet. Genom att göra såhär kan vi få en bättre värld där vi kan känna oss trygga och bekväma i. 

Den personen ni kallar för "Luffare" kan rädda eran liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar